Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

2023 Yılında Fındık Fiyatlarında Artış Beklentisi

20-07-2023 10:48
2023 Yılında Fındık Fiyatlarında Artış Beklentisi
2023 Yılında Fındık Fiyatlarında Artış Beklentisi

Fındık, Türkiye için oldukça önemli ihracat kalemlerinden bir tanesi olurken Türkiye’nin dünya pazarında oldukça güçlü olduğu ürünlerden bir tanesi aynı zamanda. Kullanım alanlarının çok geniş olması bir yana ürün kalitesinin yüksek ve üretimin önemli bir kısmının Türkiye’de gerçekleşiyor olması da dikkate değer konulardan biri. Ancak küresel gelişmeler ve Türkiye’de artan enflasyon çerçevesinde fındık fiyatlarında da hareketlilik olması beklentisi mevcut. Bu doğrultuda fındık alışverişi yapan paydaşların geleceğe dair soru işaretleri de gittikçe artıyor. Yemişim olarak hazırladığımız bu rehberde hem geçmiş yıllardaki fındık fiyatları hem de 2023 yılı fındık fiyatları konusunda önemli detayları sizlerle paylaşmayı amaçlıyoruz.

Türkiye’de Fındık Üretimi ve Fiyatları Etkileyen Detaylar

Türkiye’de fındığın üretimi sadece uluslararası ticareti değil aynı zamanda iç pazarda da önemli bir ticari süreci tetikliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi dikkate alındığında yaklaşık 725 bin hektar alanda gerçekleşen üretimle 13 farklı ilde kayıtlı bir şekilde fındık üretimi gerçekleşiyor. Fındık üretimi ile yaklaşık 500 bin aile geçimini saplarken Karadeniz Bölgesi için fındık ticari faaliyetlerin ana kalemi olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de Ordu, 230 bin hektar alanda fındık üretiminin gerçekleştiği bir merkez olarak dikkatleri çekiyor.

Üretimin gün geçtikçe arttığı ve standartların iyileştiği düşünüldüğünde hem iç Pazar hem de uluslararası pazarlarda fındık Türkiye için önemli bir ürüne dönüşmeye devam ediyor. 2023 yılında başta Almanya, İtalya ve Fransa olmak üzere 129 farklı ülkeye ihracı gerçekleşen fındık 1,5 milyar dolara yakın getiri sağladı. Bu da ülke ekonomisinde önemli bir iyileşmeyi beraberinde getirdi. Peki, fındık üretiminde büyük gelişmeleri ve fiyat değişimlerini beraberinde getiren detaylar neler?

Türkiye’de Enflasyon ve Fındık Fiyatları

Enflasyon son yıllarda Türkiye için önemli bir sorun olurken ürün fiyatlarındaki artışın da temelini oluşturmaya devam ediyor. Bu yönüyle enflasyon arttıkça ürün fiyatlarında yaşanan artış da insanlar için önemli bir probleme dönüşüyor. İhracat konusunda öne çıkan bir ürün olarak dikkat çeken fındık da enflasyondan nasibini alan ürünlerden bir tanesi. Bu nedenle de fiyatlar yerli tüketici için gittikçe daha da yüksek seviyelere ulaşıyor.

Tüketicinin gün geçtikçe daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor olması fındık gibi çok tercih edilen ürünlerin satışında herhangi bir düşüşe neden olmuyor. Aksine talepteki iyileşme fındık perakendecileri için bir avantaja dönüşüyor. Ancak fiyatların gittikçe artmasına rağmen dövizdeki artış iç pazardan ziyade dış pazara doğru yönelişi de beraberinde getirmeye başlıyor.

Döviz Fiyatlarındaki Artış ve Fındık Fiyatı

Döviz fiyatları Türkiye’de enflasyonu önemli ölçüde etkileyen unsurların başında gelmektedir. Gün geçtikçe artan döviz üreticilerin girdi maliyetlerini etkilediği gibi aynı zamanda fiyatlarda da önemli artışları beraberinde getirmektedir. Söz konusu artış tüketiciler açısından bir zorluğa yol açsa da perakendeciler için önemli fırsatları da beraberinde getirmektedir. Neden mi?

Fındık perakendecileri için dövizin artmasıyla birlikte fındığı dış pazarlarda daha kolay pazarlamak ve döviz sayesinde yüksek getiri elde etmek mümkün olmuştur. Bu çerçevede yapılması gereken sadece kaliteli fındığı bulmak ve yurtdışında pazarlamaktır. Türkiye’de üretilen fındık standardı düşünüldüğünde bu hiç de zor değildir. Perakendecilerin döviz fiyatlarından kâr elde ederek TL ile aldıkları ürünleri dövizle satmaları önemli bir değişimi başlatmıştır. Ancak bu durum iç pazarda fındık satışlarında arz kaynaklı kıtlığı ve fiyatlarda yukarı doğru hareketlenmeyi de tetiklemektedir. Bu da önemli bir sorun olarak tüketicileri beklemektedir.

Üretici Giderlerinde Artış ve Fındık Fiyatları

Üreticiler, fındık satışları konusunda en önemli paydaşların başında gelmektedir. Bu nedenle de üreticilerin sorunlarını çözmek fındık fiyatları konusunda en önemli çözüm olarak kabul edilmektedir. Peki, fındık fiyatlarında artışı tetikleyen üretici giderleri ile alakalı nelere dikkat etmek gerekir?

Üretici giderleri gerek enflasyon gerekse de döviz kaynaklı olarak her geçen gün olumsuz manada etkilenmektedir. Söz konusu bu etki üretimde yavaşlamaya neden olmasa da ürün fiyatlarında ciddi artışları ortaya çıkarmaktadır. Tüketicilerin daha ucuz ürüne ulaşma arzusu olsa da üreticiler tarafındaki olumsuzluklar bu taleplerin maalesef karşılık bulmasını zorlaştırmaktadır. Böylelikle fındık alışverişinde beklenen artışlar da istenen seviyeye ulaşamamaktadır. Üreticilerin daha fazla kârlılık için uluslararası pazarlara yönelmesi çerçevesinde iç pazardaki satışlar da olumsuz seyretmektedir.

Yemişim ile En Kaliteli Ürünü En Uygun Fiyata Satın Alın

Yemişim olarak tüketicilerin en kaliteli ürünü en doğru fiyatlara satın almasını önemsiyor ve bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya gayret gösteriyoruz. Bunu yaparken de farklı fındık ürünleri ile sizlere hitap etmeyi arzu ediyoruz. Siz de lezzet, kalite ve uygun fiyatı bir arada elde etmek mi istiyorsunuz? O halde Yemişim fındık çeşitleri arasından size en uygun olanı tercih etmelisiniz. Fiyatların tatmin edici seviyede olması kadar kaliteli ürün deneyimini yaşayacak olmanız da önemli. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun lezzetleri fındık çeşitlerimiz sayesinde tadabileceksiniz.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.