Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

COVID-19 Stresinin Üstesinden Gelmenizi Sağlayacak Besin Önerileri

18-07-2020 12:45
COVID-19 Stresinin Üstesinden Gelmenizi Sağlayacak Besin Önerileri

COVID-19 Stresinin Üstesinden Gelmenizi Sağlayacak Besin Önerileri


COVID-19'un tüm insanlık üzerinde hem sosyal hem ekonomik hem de psikolojik bir etki bıraktığı su götürmez bir gerçek. 100 yılı aşkın zamandır bu denli büyük bir pandemi ile yüz yüze gelmeyen insanlık; COVID-19 sürecinde daha önce deneyimlemediği şeyler deneyimledi. Dünyanın neredeyse her yerinde eş zamanlı olarak uygulanan sokağa çıkma yasakları, kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan katı salgın protokolleri, ciddi psikolojik tahribatların yaşanmasına da sebebiyet verdi.


Özellikle kaygı ve stres bozukluğu toplumun her kesiminde yankılanan bir psikolojik sağlık problemi haline geldi. İnsanların büyük bir bölümü salgın döneminde sekteye uğrayan eğitim ve iş hayatının yaşattığı buhran nedeniyle yüksük düzeyde gelecek kaygısı hissetti ve hissetmeye de devam ediyor. Peki bu denli bir stresli bir ortamda stresle başa çıkabilmenin yolu ne? Stresi yönetmek ve onu oluşturan etkenlerin üstesinden gelmek adına neler yapılabilir?


Uzmanların arasındaki genel ifadeye göre hepimiz için stresli olan bu zaman dilimlerinde beslenme düzenimize dikkat etmek ve sağlıklı bir diyet oluşturmak, stresin üstesinden gelebilmek adına oldukça önemli.


COVID-19 Süresince Doğru Beslenmenin Önemi

COVID-19 sürecinde stresin üstesinden gelmek izole geçen bu günlerdeki yaşam tarzımızı nasıl şekillendireceğimizle doğrudan ilgili. Bu noktada yaşam tarzının belirlenmesi açısından oldukça önemli bir nokta olan beslenme düzeni; kaygı ve stres bozukluğu gibi durumlarla mücadelemizi etkiliyor.


Özellikle kuru gıdalar ve kuruyemiş türevleri besinler, içerdikleri triptofan gibi bileşenlerle uyku düzeni ve ruh hali üzerinde doğrudan etki sahibi olabiliyorlar. Bu noktada COVID-19döneminde stres ile mücadele edebilmek adına beslenme listemize ekleyeceğimiz kuru gıda ve kuruyemiş çeşitlerini şu başlıklar dahilinde sıralamak doğru olacaktır:


Fıstık Türevi Besinler Yüksek Triptofan ile Mutluluk Hormonu Salgılamanızı Kolaylaştırıyor


Yukarıda da anlatıldığı üzere triptofan özellikle ruh hali üzerinde olumlu etki yapan bir bileşen. Bu noktada triptofan içerikli besinler, serotonin salınımını hızlandırarak metabolizmada oldukça olumlu reaksiyonlar yaratabiliyorlar. Yapılan son araştırmalara eksikliğinde sıkılganlık, depresyon ve stres görünen serotonin hormonu; düzenli olarak kaju, Antep fıstığı ve türevleri tüketildiğinde daha yüksek salgılanabiliyor.


Brezilya Cevizi ve Diğer Ceviz Türlerinde Yüksek Selenyum

Mucizevi bir içerik olarak da tanımlanan selenyum; antioksidan görevi görerek vücudun zararlı etkenlere karşı dirayetini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir bileşen olan Selenyum, COVID-19 döneminde maruz kalınan stresin üstesinden gelinmesi açısından da fayda sağlar. Genel olarak selenyum içeren gıdaların listesi ise şu şekilde sıralanabilir:


  • Brezilya Cevizi
  • Tam Buğday Ekmeği
  • Tam Tahıllı Ürünler

Daha Sağlıklı Bir Metabolizma İçin Probiyotik & Prebiyotik Tüketimine Öncelik Verin


COVID-19 salgını esnasında birçok insan, kişisel hijyen ve bağışıklık sisteminin önemine dair bir kez daha farkındalık kazandı. Sağlık dünyasındaki en son gelişmelerden olan bağırsak ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantı, özellikle probiyotik beslenmenin önemini arttırdı. Bu noktada probiyotik gıdalar sindirim sistemini düzenleyip bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken aynı zamanda ruh sağlığı açısından da olumlu etkilere olanak veriyor.

Bunun haricinde bağışıklık sistemi içerisinde yararlı bakterilerin gelişmesine olanak veren prebiyotik besinler de sağlıkçıların COVID-19 sürecinde tavsiye ettiği gıdalar arasında yer alıyor. Yüksek prebiyotik içeren besinler arasında ise şu besinler mevcuttur:

  • Badem
  • Ceviz
  • Fındık
  • Ketentohumu
  • Pırasa

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.