Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Enflasyon Artışı ve Döviz Dalgalanmasının Ceviz Fiyatları Üzerinde Etkisi Olumsuz mu?

20-07-2023 10:50
Enflasyon Artışı ve Döviz Dalgalanmasının Ceviz Fiyatları Üzerinde Etkisi Olumsuz mu?
Enflasyon Artışı ve Döviz Dalgalanmasının Ceviz Fiyatları Üzerinde Etkisi Olumsuz mu?

Ceviz, tatlıların ve yemeklerin en çok tercih edilen lezzetlerinden bir tanesidir. Hemen her sofrada bulunan cevizin tüketici kitlesi fazlasıyla geniştir. Bu çerçevede her aile için cevizin değeri fazla olurken artan fiyatlar, dalgalanan ekonomi ve dövizdeki hareketlilik ceviz fiyatları konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. Peki, 2023 yılı için ceviz fiyatlarında tüketicileri neler bekliyor? Yemişim olarak hazırladığımız bu rehberde enflasyon ve dövizin çok önemli bir çerez olan ceviz ile ilgili ne tür bir değişimi beraberinde getirdiğine daha yakından göz atacağız!

Türkiye’de Ceviz Üretimi ve Ceviz Tüketimi

Ceviz, lezzeti ve farklı alanlarda kullanılabiliyor oluşu sayesinde sık sık tercih edebileceğiniz bir üründür. Türkiye’de pazarı fazlasıyla geniş bir ürün olarak kabul edilen cevizin pazardaki önemi üretimden de kaynaklanmaktadır. 2022 yılında toplam 335 bin tona yakın cevizin üretildiği Türkiye bu alanda önemli bir ülke olma iddiasını sürdürmektedir. Ancak ithalatın talebi karşılama oranı hala yeterli olmadığından ceviz ithalatı da çok güçlüdür. Bu bağlamda artan üretim ilerleyen yıllarda kendine yeterliliği sağlayabilecektir. Ek olarak üretimin artması fiyatlarda da pozitif etkilerin ortaya çıkmasında önemli bir etken olacaktır.

Ceviz üretimi çok fazla olsa da kendine yeterliliğin tatmin edici düzeylerde olmaması hem ceviz fiyatlarını hem de ürün standartlarını doğrudan etkilemektedir. Bu çerçevede mutlaka dikkat edilmesi gereken bir husus olarak ceviz fiyatlarına etki eden faktörleri ele almak en doğrusu olacaktır. O halde Yemişim farkıyla ceviz fiyatları ile alakalı en önemli detaylara daha yakından bir göz atmanın şimdi tam zamanı!

Ceviz İthalatının Fiyatlara Etkisi

Ceviz, ithalatı konusunda Türkiye’nin önemli bir alıcı olduğu ürünlerden bir tanesi. Yaklaşık 335 bin tonluk üretimin yanı sıra üretimin 3’te 1’i oranında da ithalat gerçekleşmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, Şili ve Çin başta olmak üzere farklı ülkelerden gerçekleşen ithalat sayesinde ceviz talebi karşılanmaktadır. Ancak cevizin dövizle satın alınıyor olması ve dövizdeki artışın bir türlü hız kesmemesi de fiyatlarda önemli bir yükselişi beraberinde getirmektedir.

Yurtdışındaki enflasyon bir kenara bırakıldığında sadece döviz cinsinden yaşanan kayıp ceviz fiyatları noktasında ciddi bir olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Bu da tüketiciler açısından ceviz konusunda daha tutumlu olmayı gündeme getirmektedir. İthalatın azalması ve yurtiçi üretimin arttırılmasıyla döviz baskısının daha az olması fiyatları olumlu manada etkileyebilecek unsurlardır. Ancak ithalat sürdükçe ve döviz dalgalanmaya devam ettikçe fiyatların yukarı yönlü seyretmesi kaçınılmazdır.

Ceviz Üretiminde Girdi Fiyatlarında Artış

Cevizin üretimi desteklendiği takdirde ithalat baskısının fiyatlara olumsuz etkisi kalkacaktır. Ancak üretimin desteklenmesi noktasında da girdi fiyatlarındaki dalgalanma bir problem olarak görülmektedir. Üreticilerin gübre, sulama ve işçilik giderleri başta olmak üzere katlanmak durumunda oldukları masrafların başta enflasyon ve sonrasında döviz kaynaklı olarak sürekli yükselişi ceviz fiyatlarını da doğrudan etkilemektedir.

Türkiye’de üretici enflasyonunun gittikçe yükselmesi tüketici enflasyonunu da tetiklemektedir. Enflasyon sarmalının ceviz fiyatları konusundaki olumsuz etkilerinden en az etkilenmek adına ceviz ihtiyacının toplu bir şekilde karşılanması geçici bir çözüm olarak gözükmektedir. Bu nedenle ceviz satın almak istediğinizde Yemişim ürünlerinden dilediğiniz miktarda sipariş oluşturabilirsiniz.

Cevize Talep Fiyatları Olumsuz Etkiliyor mu?

Cevizin lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir ürün olması insanlar tarafından çok yoğun tercih edilmesini sağlayan faktörlerdendir. Bu da hemen herkesin ceviz tüketmesi noktasında önemli olmaktadır. Peki, Türkiye’de ceviz talebinin yüksek olması ceviz fiyatlarının yükselişinde itici bir etken olarak rol oynar mı?

Arz ve talep arasındaki bağlantı dikkate alındığında fiyatların artmasında talebin çok önemli bir etken olduğundan söz etmek gerekir. Bu kapsamda Türkiye’nin nüfusu, ceviz tüketim alışkanlıkları ve cevizin sağlığa olumlu etkilerinin gittikçe daha da anlaşılması fiyatları etkilemektedir. Bunlara ek olarak ceviz çeşitleri arasındaki farklılık da fiyatları etkileyen bir konu olarak ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda ceviz fiyatları farklı etkenler dikkate alınarak değerlendirilen konulardandır. Özellikle de fiyatın gittikçe yükselmesinden etkilenenlerin fiyatlarla alakalı daha titiz bir şekilde değerlendirmeler yapması önemlidir.

2023 Yılında Ceviz Fiyatları Artacak mı?

Dövizdeki yükseliş, enflasyondaki önü alınamayan hareket ve gün geçtikçe yaşanan ekonomik çıkmaz ceviz fiyatları konusunda olumsuz senaryoyu daha güçlü kılmaktadır. Bu nedenle de tüketicilerin ceviz konusundaki taleplerini karşılarken daha titiz davranmaları önem kazanmaktadır. Siz de 2023 yılında kaliteli ceviz tercihinde bulunmayı istiyorsanız mutlaka ama mutlaka uygun maliyetlerle alışveriş yapmaya özen göstermelisiniz. Yemişim olarak uygun fiyat ve kaliteli ürün yaklaşımıyla hareket eden bir kuruluş olarak farklı ceviz çeşitlerini size en uygun fiyatlarla sunmaya gayret gösteriyoruz. Bunu yaparken de kaliteden taviz vermiyoruz.

En iyi ceviz çeşitleri ve en lezzetli ürünler için siz de tercihinizi Yemişim ile yapın. Satın almak istediğiniz miktarı ve ceviz çeşidini kararlaştırarak lezzeti doruklarda yaşamaya başlayın. Yemişim sayesinde uygun fiyat ayrıcalıklarını da göz ardı etmeyin!

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.