Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Türkiye'de Fındık Üretimi

27-05-2019 13:08
Türkiye'de Fındık Üretimi

Meyvesiyle, yağıyla, kabuğuyla kısacası her bir kısmıyla kullanılan fındık, oldukça önemli ve değerli bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyük oranda çikolata sanayisinde kullanılan fındık, pastacılık sektöründe, bisküvi yapımında ve dondurma yapımında da kullanılabilirken, çerez olarak da tüketilebilmektedir. Besleyici yönden oldukça zengin olan fındık, yer yer aroma olarak da kullanılmakta ve birçok gıdaya tat vermektedir.


Tüm dünyada yoğun bir şekilde tüketilen fındık, bu yoğun tüketime karşın oldukça az ülkede üretilebilmektedir. Bunun sebebi, fındığın üretilmesi için uygun olan iklimin dünyanın çok az yerinde olmasıdır. Ülkemiz, fındık üretimi için elverişli olan iklime, özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun bir biçimde sahiptir. Bu nedenle Türkiye, dünyadaki fındık üreticisi ülkeler arasında ilk sırayı almaktadır. Dünya fındık pazarının %70’ini elinde bulunduran Türkiye hem fındık üretiminde hem de fındık ihracatında birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde yaklaşık 600 bin kişi, fındık üretimi, paketlemesi, sevkiyatı ve satışı olmak üzere genel itibariyle "fındık sektörü” içerisinde istihdam edilmektedir.


Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de fındık üretiminin ilk sırasında Karadeniz Bölgesi yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin en doğusu olan Artvin’den en batısı olan Kocaeli’ne dek uzanan sahil şeridi üzerinde neredeyse her noktada fındık üretimi yapılabilmektedir. Hem fındık üretimini denetleyerek fındığın kalitesini yüksek tutmak ve hem de ihracat işlemlerini kontrol altında tutabilmek için fındık üretimi Türkiye’de izinle yapılmaktadır. Bakanlar Kurulu tarafından verilen izne göre günümüzde fındık üretimi Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bolu, Bartın, Tokat, Kastamonu, Samsun, Sinop, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Artvin ve Gümüşhane’de yapılabilmektedir.

Türkiye’nin dünya lideri olduğu fındık üretiminde ikinci sırayı bir Güney Amerika ülkesi olan Şili, üçüncü sırayı komşumuz Gürcistan, dördüncü sırayı kardeş ülkelerimizden Kırgızistan, dördüncü sırayı ise Çin almaktadır. Ancak bu dört ülkede üretilen fındık da Türkiye’de üretilen fındıkla kıyaslandığında kalite yönünden oldukça geri planda kalmaktadır. Dünyaca ünlü çikolatalı fındık kreması üreticisi Nutella, tüm ürünlerinde %100 Türk fındığı kullandığını her fırsatta dile getirmektedir.


Fındık, ülkemiz için de şüphesiz ki büyük bir geçim kaynağıdır. 2015 yılında 2,3 milyar dolarlık bir fındık ihracatı yapan Türkiye 2016 yılında 1,9 milyar dolarlık bir fındık ihracatı yapmıştır. Bu büyük ihracat rakamlarını 2017 yılında 836 milyon dolarlık, 2018 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracatlar izlemiştir. 2019 yılında Türkiye’nin fındık ihracatında bir önceki yılı geçeceği tahmin edilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.