Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Gaziantep Mutfağı ve Antep Fıstığı

11-06-2018 12:57
Gaziantep Mutfağı ve Antep Fıstığı

Gaziantep Mutfağı ve Antep Fıstığı

 

Gaziantep denince akla gelen şeylerden biridir fıstık. Hatta birbirleriyle öyle bütünleşmişlerdir ki fıstık artık Antep fıstığı olarak anılmaya başlanmıştır.

 

Yeşilin en güzel tonlarından birine sahip olan Antep Fıstığı birçok insan için çayın yanında atıştırmalık, diğer kuruyemişlerle birlikte tükettiğimiz bir yiyecek olsa da Gaziantep mutfağının önemli oyuncularından biridir.

 

Gaziantep mutfağında taze olarak tüketildiği gibi kabuğundan ayrıldıktan sonra kavrularak kuruyemiş olarak da tüketilebilir, iç haline getirilip yemeklere kendine has tadını da katar. Antep fıstığı, Gaziantep’in günlük mutfağında, özel günlerde, davetlerde verilen yemeklerde her zaman yer alır.

 

Peki bu yemekler hangileridir? Antep fıstığı, en çok pilavlarda ve köftelerde kullanılmaktadır. Köfteli yemeklerde, dolmalarda da kullanılır. Özetle Gaziantep’te içli köfte, sini köftesi, saç köftesi, kuzu dolması, kuzu içli kabak dolması, fıstıklı yaprak sarması, tavuklu patlıcan dolması gibi yemekler yiyecekseniz içerisinde fıstık olduğunu ve damağınızda muhteşem bir lezzet bırakacağını unutmayın.

 

Gaziantep denince akla tatlı gelmeden olmaz ve fıstıksız bir tatlı düşünülemez! Hamurlu, sütlü, şerbetli tatlıların, helva ve lokumların vazgeçilmez bir parçasıdır fıstık. Baklava, şöbiyet, kadayıf, sütlaç, muhallebi, fıstıklı helva, un helvası gibi sayamadığımız bir çok tatlıda da yerini almıştır.

 

Gaziantep ve fıstık ilişkisini anlatan Refik Saydam ile ilgili bir anıyı Cemil Cahit Güzelbey şöyle anlatıyor:

 

"Merhum Sıhhat Vekili iken Anteb’e gelişlerinde yemek altında birkaç kadeh atmak ister, en başta fıstık mezesi gelir. Yemeğ oturur, fıstıklı çorba, fıstıklı pilav, fıstıklı baklava ve nihayet bir de fıstıklı dondurma gelince dayanamaz: "aman bana fıstıksız bir su verin” der.”

"Bir su rica edeceğim, lütfen fıstıksız olsun.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.