Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Ketojenik Diyet ve Kuruyemiş

19-11-2019 11:25
Ketojenik Diyet ve Kuruyemiş

Ketojonik Diyet ve Kuruyemiş

Ketojonik diyet; beslenme düzenindeki karbonhidrat alımını minimize ederek özellikle orta miktarda protein alımına ve yüksek yağ alımına odaklanan bir diyet çeşidi olarak tanımlanır. Protein ve yağ alımının istenilen düzeye ulaşmasıyla birlikte vücudun enerji harcama mekanizması yağ yakımını artırır ve metabolizma ana enerji kaynağı olarak yağları baz alır. Durum böyle olunca da yağ yakımı açısından kısa sürede oldukça etkili sonuçlar elde edilebilir. Özellikle aperatif ve ara öğün olarak kuruyemiş çeşitlerigibi besin türlerinin tüketilmesine odaklanan bu diyet türünü daha iyi anlayabilmek adına öncelikle ketosis nedir sorusuna yanıt vermek daha sağlıklı olacaktır.

 

Ketosis Nedir?

Normal bir beslenme düzeni dahilinde vücudumuz ana enerji kaynağı olarak glikozu kabul eder. Glikoz özellikle karbonhidratlı besinlerin yapısında doğal olarak bulunduğundan, karbonhidrat odaklı besinler glikojen olarak adlandırılan bileşenler metabolizma tarafından işlenir ve enerji üretimi için kullanılır. Vücutta glikojen yetersizliği olması durumunda ise vücudun alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi durumu söz konusudur. Bu durumda metabolizma ketosis olarak adlandırılan sürece girer. Süreç dahilinde metabolizma hayatta kalabilmek adına akciğerin yağ moleküllerinin yakımına öncelik veren ketonları üretir. Ketonlar hem beyne hem de tüm vücuda enerji sağlarlar. Beyin yağ moleküllerini doğrudan kullanamayacağı için bu süreç dahilinde üretilen ketonlar beynin işlerliği için hayati önem arz eder. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda yağ ketosis diyet yağ yakımını hızlandıran ve vücudun enerji sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir diyet olarak tanımlanabilir.

 

Katolojik Diyet Kapsamında Kuruyemiş Tüketimi Neden Önemli?

Katolojik diyet her şeyden önce karbonhidrat alımını minimize etmeye yönelik bir perhiz örneği olarak tanımlanır. Bu bağlamda katolojik diyet programı uygulamak isteyenlerin, vücudun ketosise girmesine olanak verecek bir beslenme düzeyine odaklanmaları gerekmektedir. Karbonhidrat düzeyi düşük, protein ve yağ açısından besleyici içerikler bu besin türügenelinde tercih edilmesi gereken yiyeceklerdir. Bu noktada da katolojik diyet için en uygun besinlerin kuruyemiş gurubuna dahil olan besinler olduğunu söylemek doğru olacaktır. Özellikle bünyelerinde barındırdıkları sağlıklı yağlar nedeni ile kuruyemişler, yağ alımı için en ideal besin türleri arasında yer alırlar. Bunun haricinde; fındık, badem, ceviz gibi hem mineral hem de besleyicilik açısından zengin olan besinler katolojik diyetsüresince özellikle ara öğünlerde tercih edilebilir.

 

Tüm bunlar haricinde fıstık ve benzeri kuruyemiş türevlerinin ara besinlerde ya da ana öğünlerdeki yiyeceklere ek olarak tercih edilmesi; metabolizmanın hızlanması açısından da yararlı olacaktır. Metabolizmanın karbonhidrat ve glikoz odaklı bir enerji yapısından yağ yakımına odaklanan bir enerji yapısına geçmesi zaman alan bir durumdur. Fakat bu süreci hızlandırmak için karbonhidrat dengesini azaltarak sağlıklı yağa sahip olan kuruyemişlere öncelik vermek metabolizma açısından da oldukça yararlı olacaktır.

 

Katolojik Diyet İçin Kuruyemiş Kullanarak Yapabileceğiniz Birbirinden Leziz Tarifler

Katolojik diyet için motivasyonu arttırmak da yapılacak olan perhiz kapsamındaki beslenme çeşitliliğini renklendirmekle mümkündür. Bu bağlamda diyeti sizin için bir elzem olmaktan çıkartıp sizi motive edecek kuruyemişle tarifler, özellikle diyete adapte olma sürecinde hayati önem taşıyor. Bu bağlamda sizin adaptasyonunuzu hızlandıracak ve yaptığınız diyetten keyif almanızı sağlayacak tarifler dahlinde de şu başlıklar dikkat çekiyor:

 

Kuruyemişli Yaz Salatası

Kuruyemişi yaz salatası, özellikle katolojik diyetin ilk zamanlarında tercih edebileceğiniz bir besin. Bu tarif için ihtiyaç duyacağınız malzemeler:

oMarul

oRoka

oTavuğun göğüs

oAvokado

oTercihen şeftali gibi meyveler kullanılabilir

o3 Yemek kaşığı kuru yaban mersini

oKaju, Yer Fıstığı, Fındık, Ceviz veya Badem gibi kuruyemişler

oTuz, Karabiber

oZeytinyağı

oLimon

oTercihen nar ekşisi sosu ve Sirke

Malzemeleri topladıktan sonra ise varsa meyveleri doğrayarak önceden doğradığınız roka ve marulla aynı kaseye koyun. Avokado kullanacaksanız küp şeklinde doğrayın. Sonrasında marul, roka ve kullanacağınız kuruyemişleri de aynı kasede bir araya getirin ve güzelce karıştırın. Zeytinyağı, nar ekşisi ve sirke gibi bileşenleri de eklediğinizde salatınız servise hazır olacaktır.

 

Cevizli Ali Nazik Tarifi

Türk mutfak kültürünün en önemli yemeklerinden biri olan Ali Nazik kebabı, katolojik diyet için uygun bir besin seçeneği olarak öne çıkar. Bir de ceviz gibi sağlıklı yağ düzeyi ve besleyiciliği yüksek bir besin eklendiğinde tadından yenmez. Cevizli Ali Nazik için gerekli malzemeler şu şekildedir:

o3 Sivri biber

oTek Arnavut biberi

o3 Yemek kaşığı tereyağı

o4 diş sarımsak

o4 tane patlıcan

o50 gr kıyma

o50 - 100 gr ceviz

Yapılışı için ise öncelikli olarak tereyağı eritilir. Kıyma eklenip güzelce kavrulduktan sonra soğanlar biberler sonrasında da baharatlar eklenir. Ocaktan alındıktan sonra közlenen patlıcanlar da yemeğe dahil edilir. Servise hazır hale getirildiğinde üzerine yoğurt onun da üzerine cevizler eklenir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.